واحد پول ایران، تومان و برابر با 10 ریال تعیین شد.
تغییر واحد پول کشور به تصویب هیئت وزیران رسید
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیات دولت در جلسه روز چهارشنبه خود به ریاست حسن روحانی، به ادامه بررسی پیشنهادهای کارگروه منتخب درخصوص «لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» پرداخت و مواد دیگری از این لایحه را به تصویب رساند.
براساس موادی از این لایحه که به تصویب هیأت وزیران رسید، واحد پول ایران، تومان و برابر با 10 ریال تعیین شد.
همچنین به بانک مرکزی اجازه داده میشود که برای مدیریت ذخایر و داراییها، بدون اخذ مجوز، ثبت سفارش، پرداخت حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده نسبت به ورود و صدور طلا اقدام نماید.
اختصاص دو هزار میلیارد ریال تسهیلات به کشاورزان خسارت دیده مازندران
با تصویب دولت، مبلغ دو هزار میلیارد ریال تسهیلات با نرخ 10 درصد به منظور حمایت از کشاورزان خسارت دیده ناشی از وقوع برف و یخبندان و سرمازدگی در استان مازندران اختصاص یافت.
صندوق بیمه محصولات کشاورزی موظف شد نسبت به پرداخت خسارت باغداران تحت پوشش تا سقف 200 میلیارد ریال اقدام کند.
همچنین تا سقف 300 میلیارد ریال برای پرداخت کمک بلاعوض مصوب شد.
سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز موظف شد به منظور جبران بخشی از خسارات وارده به باغات کیوی، نسبت به خرید توافقی این محصول تا سقف 200 میلیارد ریال اقدام نماید.
همچنین هیأت دولت به منظور تنظیم مطلوب بازار مرکبات و جلوگیری از نوسانات فصلی، وزارت جهاد کشاورزی را موظف کرد با همکاری استانداری مازندران و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط، اقدامات و پیگیریهای لازم را برای بهبود کیفیت و بهرهوری تولید (اصلاح باغات و...)، کمک به استقرار پایانه صادراتی و حمایت از ایجاد تشکلهای صادراتی توانمند، بهبود وضعیت بستهبندی و بازاریابی و برندسازی، ساماندهی وضعیت حمل و نقل و تسهیل شرایط ترخیص از گمرکات کشور و تشویق کشاورزان به بیمه محصولات کشاورزی به عمل آورد.
مجوز اخذ وام از روسیه صادر شد
هیات وزیران در ادامه این جلسه ، مجوز اخذ تسهیلات مالی از روسیه برای اجرای برخی از طرحهای پروژههای زیربنایی و تولیدی را صادر کرد.
این وام با اولویت انرژیهای نو، هستهای، نیرو، راهآهن، بزرگراهها، سدها، شبکههای آبیاری و طرح انتقال آب هزینه خواهد شد.
تعیین سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی طراحی و راهاندازی پایگاه اطلاعرسانی طرحهای توسعهای
هیأت وزیران در ادامه جلسه، سازمان برنامه و بودجه کشور را به عنوان متولی طراحی و راهاندازی پایگاه اطلاعرسانی مربوط به طرحهای توسعهای تعیین کرد.
محتویات پایگاه اطلاعرسانی یاد شده شامل نام سازمان توسعهای مربوطه، موضوع طرح، محل اجرای طرح به تفکیک استان، شهرستان و مراحل پیشرفت طرح است که در اجرا مشخص میشود.
ایران با اسلوونی موافقتنامه همکاریهای اقتصادی امضا میکند
با تصویب دولت، وزارت امور اقتصادی و دارایی مجاز است نسبت به انجام مذاکره، پیش امضا (پاراف) و امضای موقت موافقتنامه همکاریهای اقتصادی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلوونی اقدام کند.
توضیحات سیف درباره تغییر رسمی واحد پول کشور از ریال به تومان
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در ارانه توضیحاتی پیرامون تغییر رسمی واحد پول کشور از ریال به تومان نوشت:
در ارتباط با مصوبه اخیر هیأت محترم دولت در خصوص تغییر رسمی واحد پول ایران از «ریال» به «تومان» و برابری هر تومان با 10 ریال، نکات ذیل را به اطلاع میرساند:
1- در جریان بررسی لایحه «قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» در هیات محترم دولت، یکی از موارد، به واحد پول ملی مرتبط بوده است. هر چند که در متن تنظیمی بانک مرکزی که در معرض قضاوت عموم قرار گرفت واحد پول ملی کماکان «ریال» بوده است، لیکن در جریان بررسی لایحه در جلسه هیئت محترم دولت در تاریخ 17/9/1395 موضوع تغییر واحد پول ایران از «ریال» به «تومان» بررسی و تصویب شده است. البته پس از تقدیم لایحه دولت به مجلس محترم شورای اسلامی، بررسی و تصمیمگیری نهایی با نمایندگان محترم خواهد بود.
2- از زمان معرفی ریال در قانون پولی و بانکی کشور به ویژه در طول چند دهه گذشته به دلیل تورم انباشته، «ریال» عملاً از مبادلات اقتصادی روزمره حذف شده و «تومان» جایگزین آن شده است. بنابراین مصوبه دولت در زمینه تغییر رسمی واحد پول ملی از «ریال» به «تومان» اقدامی برای تسهیل نسبی مبادلات اقتصادی آحاد جامعه، رسمیت بخشیدن به عرف مورد قبول مردم کشور و در انطباق با واقعیتهای موجود کشور قابل تفسیر است.
3- رفرم یا اصلاح پولی به معنای حذف چند صفر و تغییر واحد پول عند اللزوم فرآیندی است که در اولویتهای بانک قرار دارد. در این زمینه مطالعات جامعی در بانک مرکزی و پژوهشکده پولی و بانکی صورت گرفته و پیشنیازهای آن به طور کامل شناسایی شده است. بنابراین مطالعات اجرایی ساختن آن مستلزم دستیابی به شرایط مناسب اقتصادی از جمله تورم تک رقمی پایدار و ثبات اقتصادی است. بنابراین مصوبه اخیر با موضوع فوق متمایز بوده و نباید با آن خلط شود.
در مجموع، مصوبه اخیر دولت به عنوان بخشی از لایحه قانون بانک مرکزی، با هدف رسمیت بخشیدن به عرف متداول و مرسوم در جامعه، تسهیل مبادلات و منطبق با واقعیات اقتصادی کشور و همخوانی با فرهنگ عمومی مردم تنظیم شده و فاقد آثار روانی و تورمی است و با توجه به وجود بستر فناوری اطلاعاتی مناسب و گسترش و نفوذ مناسب بانکداری الکترونیکی در کشور، با کمترین هزینه و زمان، قابلیت اجرا دارد.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی دولت
تبعات تغییر واحد پول ایران به تومان چیست؟
مهدی پازوکی، اقتصاددان در گفتوگو با رویداد۲۴ تشریح کرد؛
یک اقتصاددان با بیان اینکه حذف صفر از واحد پولی باری از دوش تورم کشورها بر نخواهد داشت، ترکیه را کشوری موفق در حذف صفر دانست و آرژانتین را کشوری شکست خورده در این باره.
رویداد۲۴- یک اقتصاددان با بیان اینکه حذف صفر از واحد پولی باری از دوش تورم کشورها بر نخواهد داشت، ترکیه را کشوری موفق در حذف صفر دانست و آرژانتین را کشوری شکست خورده در این باره.
هیات دولت در جلسه خود به ریاست حسن روحانی، به ادامه بررسی پیشنهادهای کارگروه منتخب درخصوص «لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» پرداخت و مواد دیگری از این لایحه را به تصویب رساند. براساس موادی از این لایحه که به تصویب هیأت وزیران رسید، واحد پول ایران، تومان و برابر با 10 ریال تعیین شد.
مهدی پازوکی، اقتصاددان، درباره تغییری که تبدیل واحد پولی کشور از ریال به تومان در اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: این یک مسئله قراردادی است و واحد پولی ایران پیش از این هم در حقیقت تومان بود و مبادلات به طور عمومی با واحد پولی تومان انجام میشد.
به اعتقاد پازوکی، در شرایطی هم که تبدیل واحد پول از ریال به تومان در راستای سیاستهای حذف صفر از واحد پولی باشد، تا زمانی که سلامت اقتصاد کشور تامین نشود، چنین اقداماتی هیچ مشکلی از اقتصاد کشور حل نخواهد کرد.
وی با اشاره به این موضوع که در سالهای قبل ترکیه هم چنین تصمیمی گرفت و واحد پول کشور را تغییر داد گفت: این تغییر واحد پول در ترکیه بعد از بازگرداندن اقتصاد سالم به ترکیه انجام شد که در پی آن هم نتایج مثبتی را برای اقتصاد ترکیه به ارمغان آورد.
همچنین وی افزود: تغییر واحد پول و کم کردن صفر از پول در آرژانتین هم انجام شد. این کشور در مرحله اول 3 صفر از پول خود را حذف کرد و بعد از بینتیجه بودن 3 صفر دیگر هم حذف شد که باز هم بینتیجه بود. دلیل بینتیجه بودن تغییر واحد پول در آرژانتین، بیمار بودن اقتصاد این کشور بود.
این کارشناس اقتصادی همچنین تاکید کرد: با حذف صفر هیچ مشکلی از اقصاد کشور حل نمیشود. اما به دلیل تورمهایی که در سالهای اخیر وجود داشته است یک راه حل محسوب میشود.
به گفته وی باید در بلند مدت با مطالعه و بررسیهای ریشهای، اقتصاد کشور را به سمت سلامت و انظباط برد. سلامت اقتصادی نیز محقق نخواهد شد مگر با انضباط بخشی به ارکان مختلف مالی و اقتصادی.
به اعتقاد وی اولین قدم رسیدن به انضباط پولی است که در بانک مرکزی باید مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد. مرحله بعد انضباط بخشیدن به بخش مالی کشور یعنی در سند بودجه است. دولت برای ایجاد انضباط در این بخش باید منابع درآمدی و هزینههای خود را نظم ببخشد. انضباط اداری نیز یکی دیگر از مسائلی است که باید تحقق پیدا کند.
همچنین وی افزود: بعد از تحقق انضباط اقتصادی با بررسیهای علمی میتوان به این نتیجه رسید که حذف صفر از واحد پولی عواقب مثبتی را در پی خواهد داشت.